De behandeling

Als uw tandarts een afspraak met u heeft gemaakt over een wortelkanaalbehandeling dan wilt u natuurlijk weten waar u aan toe bent. Op deze pagina geven we uitleg wat u kunt verwachten. Het goede nieuws is dat een dergelijke behandeling vrijwel altijd onder lokale verdoving wordt uitgevoerd. Hierdoor voelt u, nadat u lokaal verdoofd bent, helemaal niets meer van de ingreep. Enkel in het geval van een abces kunt u pijn voelen tijdens een ingreep.

Rubberdam wordt geplaatst

Voor aanvang van de behandeling wordt er een “rubberdam” geplaatst. Sommige tandspecialisten geven er de benaming “cofferdam” aan. Vaak wordt er een klem over de tand of kies geplaatst die behandeld moet worden met daaromheen de rubberdam. De rubberdam is een vierkant vel van rubber met een gaatje in het midden waar de te behandelen tand of kies doorheen komt.  Hierdoor is uw mond voor de rest beschermd. Er bestaat geen kans om instrumenten van uw tandarts in te slikken. Daarnaast is het hygiënischer en kunnen bacteriën of speeksel er niet bij. Uw tandarts daarentegen heeft nu goed zicht op de te behandelen plek.

Klein gaatje boren

Aangezien het wortelkanaal en de pulpa zich niet aan de oppervlakte bevinden zal er eerst een klein gaatje geboord moeten worden. Dit gaatje wordt geboord tot de tandholte, de pulpakamer, wordt bereikt. Bij de kiezen wordt het gaatje meestal vanaf de bovenzijde van de kies gemaakt. Bij tanden vaak aan de achterzijde. Als u al eerder een ingreep van de tandarts heeft gehad waarbij vullingen of kronen zijn geplaatst dan moeten deze eerst verwijderd worden.

Wortelkanaal reinigen

Nadat het gaatje geboord is zal de tandarts het wortelkanaal en de pulpakamer flink gaan reinigen. De ontsteking wordt aangepakt door de bacteriën te verwijderen, maar ook het zenuwweefsel en de bloetvaten worden weggehaald. De holle ruimte die nu is ontstaan wordt gedesinfecteerd, schoongemaakt en vervolgens weer dichtgemaakt. Dit doet de tandarts met een soort pasta en hars. Het kanaal wordt vervolgens weer definitief afgesloten met een vulling. Vaak gebeurd dit laatste in verschillende behandelingen. De holle ruimte wordt dan eerst opgevuld met een anti-bacteriële pasta en gesloten met een noodvulling. Na enkele weken zal de tandarts deze weer weghalen en het geheel nogmaals flink reinigen. Daarna krijgt u de definitieve pasta en hars en de definitieve vulling en is de wortelkanaalbehandeling ten einde.

Alhoewel de behandeling zelf onder lokale verdoving zal plaatsvinden kan men wel last krijgen van flinke napijn.