Kosten

Door het vrijgeven van de tandartstarieven waren er grote verschillen ontstaan in de behandelingen. Een wortelkanaalbehandeling bij de ene tandarts kon zomaar honderden euro’s duurder zijn dan die van een andere tandarts. Dit was onderdeel van een proef van Minister Schippers van Volksgezondheid om de marktwerking te bevorderen. Dit experiment bleek door de grote verschillen in tarieven een grote mislukking. Per 1 januari 2013 is men weer gestopt met de vrije tarieven. Door de Nederlandse Zorgautoriteit zijn er weer maximale tarieven vastgesteld. Dit betekent echter niet dat elke tandarts dezelfde tarieven zal hanteren. Er kunnen nog steeds flinke prijsverschillen tussen wortelkanaalbehandelingen zitten, echter zijn de tandartspraktijken nu aan een maximum gebonden.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

Afhankelijk van de hoeveelheid wortels (tand of kies) zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling ergens tussen de €350 en €500 euro, uitzonderingen daar gelaten. Tandartskosten worden niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat u de tandartskosten zelf moet betalen, tenzij u een aanvullende (tandarts)verzekering heeft afgesloten. Er zijn echter vele verschillende tandartsverzekeringen. Elke verzekering heeft verschillende pakketten. Sommige verzekeraars vergoeden tot een bepaald bedrag terwijl anderen een bepaald percentage vergoeden. Let op dat een (Basis)aanvullende tandartsverzekering vaak maar vergoed tot enkele honderden euro’s. Bij een 2 jaarlijkse controle kunt u daar prima mee vooruit, maar zodra er een ingreep plaats moet vinden als een wortelkanaalbehandeling zit u al snel boven dit bedrag. Vaak zijn er ook nog veel uitzonderingen die niet vergoed worden. De zorgverzekeraars zijn nogal doorgeslagen in de verschillende tandartsverzekeringen. Om niet voor verassingen komen te staan doet u er goed aan om alle polisvoorwaarden van uw tandarts goed door te nemen zodat u weet waar u recht op heeft.

Vraag een offerte en zeg niet direct ja!

Als uw tandarts een wortelkanaalbehandelingvoorstelt dan hoeft u daar niet direct op in te gaan. U kunt wel een offerte aanvragen met de exacte kosten van de wortelkanaalbehandeling daarop vermeldt. U kunt vervolgens de prijzen opvragen van andere tandartsen in uw omgeving. Allicht kunt u terecht bij een goedkopere tandarts. Door de verschillende tarieven en de soms vage tandartsverzekeringen zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling vaak onduidelijk. Let dus op uw polisvoorwaarden! Neem een andere tandartsverzekering indien nodig en vraag offertes aan om de prijzen te kunnen vergelijken van de verschillende tandartsspecialisten bij u in de buurt.