Napijn

Na een wortelkanaalbehandeling is de tand in feite ontzenuwd. Dat kan verschillende gevolgen hebben. Doordat de tand of kies eigenlijk niet meer leeft worden de tanden vaak brozer. Ook kan verkleuring optreden aan de tand die behandeld is. Voor de kies of tand was het een behoorlijke ingreep. Door de ontzenuwing is er een flinke interne wond ontstaan aan de zenuw. Na afloop van een wortelkanaalbehandeling kan er dan ook napijn ontstaan. Napijn bij een wortelkanaalbehandeling is niet fijn.

Flare up

De beste remedie tegen napijn bij een wortelkanaalbehandeling zijn pijnstillers. Gewone paracetamols werken vaak het beste. Soms kan er een flare up plaatsvinden. Hierbij kan de ontsteking na behandeling weer, tijdelijk, opvlammen. In deze gevallen kan er een antibioticakuur voorgeschreven worden om de ontsteking aan te pakken. Dit kan eventueel gepaard gaan met koorts en griepverschijnselen. De antibioticakuur pakt de pijn echter niet aan. Daarvoor dient u ook nog pijnstillers te blijven slikken.

voorkomen wortelkanaalbehandeling
Dagelijks 2 keer per dag poetsen kan de noodzakelijkheid van een wortelkanaalbehandeling voorkomen

Complicaties na een wortelkanaalbehandeling

In zeldzame gevallen kunnen er complicaties optreden na een wortelkanaalbehandeling. Ondanks voorzorgsmaatregelen kunnen er soms instrumenten afbreken van de tandarts. Soms wordt dit niet opgemerkt waardoor de kies weer gesloten wordt terwijl er nog een klein stukje van één van de instrumenten is achtergebleven. Hierdoor kunnen klachten alleen maar toenemen. Ook kan er een aces ontstaan. Vaak moet de tand of kies dan weer opnieuw worden open gemaakt en gedesinfecteerd. Soms kan een tandarts ook per ongeluk een klein gaatje in de wortel hebben gemaakt. Dit wordt perforatie genoemd. Ook daarvoor is weer een nieuwe behandeling vereist. Over het algemeen komen deze complicaties niet heel vaak voor.

Wortelkanaalbehandeling napijn

Bij een succesvolle ingreep zal de napijn bij een wortelkanaalbehandeling na enkele dagen weer wegtrekken. Pijnstillers helpen bij de pijn. Blijft u echter napijn houden dan doet u er goed aan om weer contact met uw tandarts op te nemen. Deze zal na het maken van röntgenfoto’s de oorzaak kunnen achterhalen.

Veel mensen vragen zich af wat een dergelijke ingreep voor kosten met zich mee brengt. Lees verder in het artikel Kosten wortelkanaalbehandeling.